top of page

Programma's

Hieronder vind je eerst een kort overzicht van onze programma's. Klik je op de pijl of scroll je verder door, dan staat daar voor ieder programma een beschrijving inclusief data en locatie.

 

Voor organisaties en (groepen) particulieren die zich aangesproken voelen door onze intentie, kunnen we uiteraard programma's op maat maken. Dat kan een programma van een dag zijn of een programma zoals 'Van nature in balans en harmonie'.

 

Heb je interesse om deel te nemen, wil je meer weten of updates ontvangen? Neem dan contact met ons op.

'Ik had eigenlijk geen idee waar ik aan begon en was verrast wat de impact was op zowel mijzelf als wat ik teweeg kan brengen om mij heen.'
'Inner en outer nature’ komen daadwerkelijk bij elkaar en versterken mijn ontwikkelings- en waarnemingsproces.'
'Natuur, spiritualiteit, dagelijks leven en jezelf zijn was bij oude volken allemaal één. Eigenlijk heel normaal en natuurlijk.'

72 uur wilde natuur op Terschelling
Viva Meessen en Alex Verheijden

Eind mei 2024 bieden we '72 uur Wilde Natuur op Terschelling' aan. Deze tijd breng je alleen door in de nog wat ongereptere wilde natuur op Terschelling. 

 

Onze Nature Quest is geworteld in en geïnspireerd door de klassieke Vision Quest. In indigenous culturen is dat een nog steeds veelvuldig gebruikt ritueel bij de overgang naar een volgende levensfase. Daarbij gaat het om vragen die bij de meesten van ons vroeg of laat naar boven komen:

 • Waar gaat het in dit leven om?

 • Wie ben ik?

 • Waarom ben ik hier, wat is mijn doel in dit leven?

 

Tijdens onze Nature Quest ben je 3 etmalen alleen en off-line op één plek in de natuur en kan je de antwoorden op dit soort vragen tot je laten komen. Je creëert als het ware je eigen ‘heilige plek’ waar je één bent met alles om je heen. All-one tijd dus eigenlijk. De natuur in al haar vormen is hierbij je leermeester en je maatje. Op een plek waar je de deur opent naar je oorspronkelijke staat van zijn, waar je harmonie en balans ervaart, in  roerloosheid, stilte en ruimte en verbonden met de rest van het leven, kunnen creativiteit en nieuwe inzichten ontstaan. Die inzichten kunnen tijdens je solo komen maar ook heel goed op een later moment.

 

De opbouw lijkt, inclusief de voorbereiding en het re-integratieproces, erg op het proces van Theory U. Geen toeval, want het fundament voor Theory U wortelt op het Sacred Land Sanctuary van John P. Milton in Crestone, Colorado.

 

In de voorbereidende 2 dagen doen we veel bewustzijnstraining: technieken en oefeningen om je begrip te verfijnen van het gedachtegoed en van de verbinding met de natuur om je heen (outer nature), de ervaring daarvan en van het leven in je zelf (inner nature) en van je oorspronkelijke staat van zijn (true nature). 

We besteden aandacht aan de 9 waarnemingsvelden van bewustzijn, waarmee wij het leven ervaren. We doen oefeningen om te ontspannen, present te zijn en om de zintuigen te versterken en te verfijnen. We doen Qigong en een unieke Gaia Flow oefening van traag en aandachtig bewegen die John P. Milton heeft ontwikkeld. Dit alles steunt het bevrijden van (energetische) blokkades in je lichaam en geest en verdiept je verbinding met je omgeving. 

 

De all-one tijd biedt je de kans om de teachings en oefeningen te integreren met steun van de natuur in je directe omgeving. Een unieke ervaring. Als je wilt, kun je 3 etmalen vasten: niet eten, wel een mix van water, ahornsiroop, limoen en peper drinken; dat kan helpen je zintuigen verder te openen.

 

Als je 3 etmalen alleen bent geweest, in sterke verbinding met de natuur, kan het even schrikken zijn om weer terug te komen in het dagelijkse leven met alle prikkels en met een ander tempo. Daarom nemen we anderhalve dag de tijd voor een zorgvuldige re-integratie. Het is als het temperen van een zwaard: verhitten en afkoelen, verhitten en afkoelen, steeds weer. Tot het zwaard er aan toe is om gebruikt te worden. We staan stil bij wat je in de solo tijd hebt ontvangen en wat je wilt stabiliseren.

Na ongeveer een maand organiseren we een online meeting om stil te staan bij hoe je terugkeer in het dagelijks leven is verlopen en waar je tegenaan loopt. Dan kunnen we bespreken wat kan helpen om je ervaringen nog meer te integreren en te stabiliseren.

Data

Het programma is van zaterdag 25 mei tot en met vrijdag 31 mei.

De 72 uur solo/all-one tijd wordt voorafgegaan door training en afgerond met re-integratie. Het is daarom noodzakelijk dat je voor de hele week van 25 mei t/m 31 mei beschikbaar bent.

Prijs en aantal deelnemers

 • Het tarief is € 975,-- ex 21% BTW. Dit is exclusief reiskosten, diner en verblijfskosten voor en na de 72 uur. En exclusief eten tijdens de solo als je besluit niet te vasten

 • Wij zorgen voor de ingrediënten nodig voor het vasten. Tevens zorgen wij voor een eenvoudig, gezond ontbijt en voor de lunch op het basiskamp. Dat is inbegrepen in de prijs. Ook de kosten van Staatsbosbeheer voor het verblijf tijdens de solo/all-one tijd van € 97,50 per persoon zijn inbegrepen. 

  We schenken een deel van de opbrengst aan de Waddenvereniging als dank dat we op het eiland mogen verblijven en om bij te dragen aan het behoud van de Wadden.
   

 • We hanteren een maximum van 12 deelnemers. Op dit moment (medio januari 2024) is er nog 1 plek beschikbaar.
  Indien er meer dan 12 aanmeldingen zijn, werken we voor de laatst binnengekomen aanmeldingen met een wachtlijst om in te kunnen spelen op onvoorziene omstandigheden.

   

 • Voor en na kun je als je dat wilt een tentje opzetten in het basiskamp, daarvoor gelden de tarieven van Staatsbosbeheer; een B&B of hotel is ook een optie.

 • Na aanmelding volgen verdere gegevens te zijner tijd. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met me op.

Make habit
your friend

Viva Meessen en Eva Beerends

In deze series van 5 online bijeenkomsten halen we de natuur naar binnen. Op vrijdagochtenden van 8 uur tot 09.30 uur.  Een mooie start van de dag aan het eind van de week. Verzorgd door Viva Meessen en Eva Beerends.

Wat deelnemers zeggen na anderhalf uur:

'Ontspannen en energiek'

'Weids, ruim, breed, adem rustiger en dieper'

'Van me somber voelen naar energiek'

'Intens, verbinding met lichaam en omgeving'

'Dankbaar en verbonden'

Op basis van de teachings van John P. Milton doen we samen oefeningen en benutten we de energie van onze community. Zo inspireren en activeren we elkaar om de beoefening te onderhouden. 

Het gaat om het cultiveren van verbinding met onszelf (inner nature), anderen/de natuur/alles dat zich aandient (outer nature) en met source (true nature).

Indien mogelijk faciliteren wij de online sessie vanaf een plek buitenshuis. Als het je lukt om naar buiten te gaan, raden we je dat aan. Op je balkon, in de tuin of in een bos of park of waar dan ook. De verbinding met de elementen is dan krachtiger. Met een smartphone met voldoende data en een extra powerbank, oortjes voor het ongestoord kunnen luisteren en weersbestendige kleding is dat goed te realiseren. Een matje of stoeltje kan comfort bieden.

In de bijeenkomsten beginnen we met een oefening om te landen en delen we onze intentie. ​Met indien nodig een korte uitleg doen we oefeningen om te ontspannen,  een meditatie, oefeningen die ons helpen beter waar te nemen en energetische Qigong oefeningen.

Data

Deze series van 5 online bijenkomsten vinden een aantal keren per jaar plaats en zijn voor mensen die al bekend zijn met of nieuwsgierig naar het gedachtegoed van John P. Milton. Je kunt in overleg ook instappen op een lopende serie.

 

Laatste serie 2023/2024

17 november  # 15 december  # 12 januari  # 16 februari  # 8 maart 

Serie I 2024

5 april # 17 mei # 7 juni # 5 juli # 30 augustus

Serie II 2024

13 september # 11 oktober # 8 november # 13 december # 31 januari 2025

Prijs

Voor een serie van 5 sessies: € 125,- exclusief 21% BTW.

Van nature in balans en harmonie 
Viva Meessen en Eva Beerends

In tijden van verandering, onrust, ‘niet weten’ en zoeken naar je eigen manier om waarde toe te voegen, is er vaak ook behoefte aan rust en reflectie. Om de balans te herstellen, je onderdeel te weten van een groter geheel en werkelijk vernieuwend te kunnen zijn. Je kunt deze rust en reflectie vinden in de natuur; als bron van energie en inzichten, als spiegel voor jezelf. Wij zijn zelf immers natuur en daarmee verbonden. Soms moeten we alleen bewust weer de connectie maken. De natuur draagt bij aan jouw behoud en groei en jij draagt bij aan behoud en groei van de natuur.
 

Wellicht stel je jezelf de volgende vragen: welk type leiderschap neem ik, hoe zou mijn organisatie/team en mijn eigen leven eruit zien als ik daarbij gefocust ben op het welzijn van al wat leeft? Hoe zou het zijn als de natuur mijn leidraad is voor mijzelf, in relaties met anderen en met de planeet? Hoe houd ik rekening met toekomstige generaties? 
 

Dit traject biedt je handvatten om jouw specifieke bijdrage te leveren aan antwoorden op de complexe vragen van deze tijd. Als je in staat bent contact te maken met je eigen kern en essentie, kun je dit ook in groepen (voor)leven. Dan kun je samen, vanuit verbinding, op een lerende manier complexe vraagstukken wezenlijk aanpakken. 
 

Je gaat in het traject een diepe connectie met jezelf vinden in de natuur. Je wordt je bewust van waar je verkrampt en hoe je weer kunt ontspannen en hoe je present kunt zijn. Je gaat weer ervaren dat je van nature in balans en harmonie bént.  Je kunt creativiteit aanboren vanuit meer stilte en rust. Dan ontstaan andere antwoorden. Je kunt leren ‘rusten in zijn’. En van daaruit gaan leven.

Waar draagt dit traject aan bij?

 • Balans en harmonie door de combinatie van ontspanning en present zijn (in het NU) 

 • Verbinding en compassie vanuit je hart, met jezelf en anderen

 • Vertrouwen in - en overgave aan het leven

 • Je lichaam leren kennen als bron van wijsheid en weten

 • Transformatie van blokkerende energie waardoor deze vrij kan stromen en toegang geeft tot een groter potentieel

 • Je ego leren doorzien en vanuit je essentie aanwezig zijn en creëren

 • Respect voor alle vormen van leven waarmee we deze planeet delen

Vaste programma onderdelen

 • Teachings over het  gedachtegoed van John P. Milton (leermeester van Senge, Jaworski en Scharmer: de grondleggers van Theory U)

 • Diverse oefeningen en rituelen ten behoeve van ontspanning en verbinding

 • Leren bewust waarnemen  met vijf zintuigen, energie, bewegen en balans, emotie en denken en dit benutten voor present zijn (in het NU)

 • Transformeren van blokkades

 • Qigong (energie-oefeningen)

 • Solo tijd in de natuur

 • Uitwisselen en benutten van de leer-community

Dit traject is geschikt voor iedereen die

 • Bereid is zich open te stellen voor de aanname dat alles onderling verbonden is, voortdurend aan verandering onderhevig is en dat grond, stilte en ruimte er altijd zijn

 • Een besluit wil nemen om bewust te verbinden met zichzelf, anderen en natuur om ons heen

 • Bereid is uit de comfortzone te gaan en te reflecteren op het gefaciliteerde proces en dit te vertalen naar eigen leven/werk

 • Wilskracht durft los te laten om de kracht van intentie te ervaren

 • In een community wil delen en leren

Data

 • Het traject beslaat 5 hele dagen, met drie online sessies van 1,5 uur tussendoor om voortgang in het proces te houden. 

 • Bij voldoende belangstelling (individueel en/of teams) bieden we dit traject aan in 2024, de exacte data bepalen we dan in overleg

 • Locatie: Hof van Hestia te Lelystad 

Prijs en aantal deelnemers

 • € 2.495,-- exclusief 21% BTW.
  Inclusief gezonde lunch, koffie/thee/sappen en materialen.

 • Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 10

 

Aansluitend organiseren we bij voldoende belangstelling een vervolg weekend (met 24 uur solo) in Drenthe met Koen Arts. We combineren dan elementaire natuurvaardigheden met de filosofie van John P. Milton.

Wilde lente, herfst en winter
Wild zomers weekend

Viva Meessen en Alex Verheijden
Koen Arts en Gina Maffey

Het kan zo maar zijn dat je een druk leven hebt. Sta je jezelf toe even pas op de plaats te maken, te vertragen, werkelijk te ontspannen of stel je dat uit tot vakanties? Misschien is er een verlangen om even zonder verwachtingen aan jezelf of van anderen te zijn. Zou je willen dat je energie en je creativiteit vrij stroomt? Mogelijk maak je je zorgen over hoe de planeet er voor toekomstige generaties uitziet. En vraag je je af hoe je daarmee om moet gaan, zonder je zelf erin te verliezen. 

Reacties op Wilde lente:

'Wat een rijkdom om af te stemmen op het nieuwe seizoen, tot rust

te komen in de natuur en de zintuigen open te zetten. Met als middelpunt het vuur.'

'Goede mix van meditaties en praktisch bezig zijn.'

'De natuur als spiegel en daarna als warm bad. Door Viva's liefdevolle begeleiding kon ik niet ontsnappen en was het weer een prachtige ervaring.'

Reacties op Wild zomers weekend:

'Verhelderend en intrigerend.'

'Ontregelend.'

'Prikkelend, nieuwsgierig.'

'Aardend, aards, buiten-aards.'

In samenwerking met Koen Arts en Gina Maffey bieden we vier op de seizoenen afgestemde programma‘s. Drie keer 24 uur: Wilde lente, Wilde herfst en Wilde winter. En in de zomer bieden we -in 2023 alweer voor de derde keer- een Wild weekend van drie dagen.

Lente, zomer, herfst en winter: ieder seizoen heeft haar eigen karakter, energie, kwaliteiten en ritme. Zoals het leven een proces is dat door ons heen stroomt, zo is een seizoen niet iets dat zich buiten ons afspeelt. 
 

In deze programma’s ontdek je hoe je -in relatie met de natuur- je kunt verbinden met je eigen natuur, je oorspronkelijke staat van zijn. Kalm, compassievol, open, helder, bron van creativiteit. In rust en stilte kun je opladen, je eigen natuurlijke tempo hervinden, kunnen inzichten ontstaan en kunnen wellicht zaadjes geplant worden om (nog meer) je steentje bij te dragen aan het grotere geheel - in kleine en of grote kring. 
 

Met rituelen en onder andere Qigong oefeningen leer je af te stemmen op de elementen van ieder seizoen. Je verdiept je verbinding met de natuur door te ontspannen en je zintuigen te oefenen. Te vertragen en te bewegen in diep besef van de verbinding met aarde en kosmos. Viva en Alex brengen daartoe hun jarenlange opleiding in het gedachtegoed van Way of Nature bij John P. Milton mee en hun ervaringen van meerdere solo’s in de natuur, van 3 tot 7 tot 28 etmalen. In je eigen solo in de programma’s ervaar je mogelijk al dat de scheiding tussen jou en je natuurlijke omgeving begint weg te vallen en dat je je onderdeel voelt van de grote familie van het leven.
 

Koen en Gina beschrijven in hun boek ‘Wild jaar’  hoe het was om een jaar lang ten minste 50% van ieder etmaal buiten te zijn. Om te ervaren welk appél ieder seizoen doet: warmte, kou, vocht, muggen, lange en korte dagen. Zij pleiten er in Rewilding in Nederland’ voor dat mensen weer hun eigen verbinding met de natuur maken omdat dat de trigger is voor herstel van de natuur. In deze programma’s integreren we hun ervaringen en praktische vaardigheden om je veilig en comfortabel te voelen in de natuur. Door een jaar buiten te leven hebben zij het belang van de elementen tot in alle cellen kunnen ervaren. Interactie met vuur bleek bijvoorbeeld een eenvoudige manier om waar en wanneer dan ook wildheid te vinden. 
 

Het vuur sluit mooi aan bij de ervaringen van Viva en Alex met de dialoog en dialoog cirkels, waarin we beiden geschoold zijn als begeleider. De dialoog cirkel gaat terug tot de tijd waarin de mensen na een dag jagen of verzamelen bij het vuur kwamen en zich verwarmden, samen aten en hun verhalen deelden. In de cirkel heeft ieder een gelijke afstand tot het vuur, is er gelijkwaardigheid. Deze oervorm voor interactie benutten we in de programma’s om onze ervaringen te delen en daarop te reflecteren. 
 

De drie 24-uurs bijeenkomsten beginnen eind van de middag rond het vuur, de nacht breng je door in je eigen tent. Dat is een mooie opmaat naar de offline solo van een paar uur in het aangrenzende bos op de tweede  dag. Voor het Wilde weekend verzamelen we in de ochtend -tenzij droogte dat niet toelaat- rond het vuur, en zetten onze tenten dan op. We kunnen in drie dagen wat intensiever aan de gang met elementaire natuurbeleving afgestemd op het seizoen. Met een offline solo van 24 uur kun je op een dieper niveau in contact komen met de ‘wilde’ natuur en daarmee ook met je eigen oorspronkelijke natuur.
Aan het eind van ieder programma besteden we aandacht aan reflectie en het integreren van de ervaringen. En met welke intentie ga je weer op pad, welke plek heeft wildheid en natuur daarin?

Data

24 uur Wilde lente

 • 14/15 april 2023 

 • Van 17.15 uur tot de volgende dag 17.30 uur 

 • Hof van Hestia Lelystad

Wild zomer weekend 

 • 23 tot 25 juni 2023

 • Van 10.30 uur op 23 juni tot 15 uur op 25 juni

 • Norg in Drenthe

24 uur Wilde herfst 

 • 3/4  november 2023

 • Van 15.30 uur tot de volgende dag 16.30 uur

 • Hof van Hestia Lelystad

24 uur Wilde winter 

 • 1/2 maart 2024

 • Van 15.30 uur tot de volgende dag 16.30 uur

 • Hof van Hestia Lelystad

Voor  Wilde winter  op 1/2 maart 2024 is er nog plek.

 

In 2024/2025 bieden we de 4 seizoenen opnieuw aan en starten in de herfst.

Data:  Wilde herfst 13/14 september 2024, Wilde winter 31 januari/1 februari 2025, Wilde lente 21/22 maart; Wild zomer weekend wordt nog gepland.

Heb je interesse, laat het ons dan weten.

Prijs en aantal deelnemers

Wilde lente / Wilde herfst / Wilde winter

 • € 345,- exclusief 21% BTW per 24-uurs programma

 • Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers 

Wild zomer weekend

 • € 595,- exclusief 21% BTW

 • Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers

Korting

 • Alle drie de 24-uurs programma’s: 10%

 • Alle vier de seizoen programma’s:  15%

Betalen per afzonderlijk programma is mogelijk

Een dag off-line met solo
Viva Meess
en en Eva Beerends

Deze dag is bedoeld om te revitaliseren, om te vertragen, te ontspannen en in het Nu te zijn. Met de natuur als onze partner. Deel van dezelfde familie van leven.

Door samen te oefenen bouwen we een energieveld dat ons bekrachtigt en ondersteunt en waarmee we bijdragen aan al wat leeft.

We verbinden ons met onszelf (inner nature) en door diep te verbinden met de natuur buiten ons (outer nature) openen we true nature.

In de ochtend doen we rituelen, ontspanningsoefeningen, zintuigoefeningen en Qigong oefeningen.

Daarna is er een langere solo van ruim drie uur op één plek waarin je je kunt verbinden met de natuur om je heen. Al-een in plaats van alleen.

We ronden af met een dialoog om onze ervaringen te delen en ons voor te bereiden op terug naar huis.

De dag vindt plaats op een mooie en zeer ruime, natuurlijke plek in Lelystad met een aangrenzend bos voor de solo tijd.

Datum

Deze dag heeft plaats gevonden op vrijdag 14 april 2023. 

We verwachten dit programma in 2024 opnieuw aan te bieden.

Prijs

De prijs voor deze bijeenkomst (tarief 2023) is € 190,- exclusief 21% BTW.

bottom of page